Том Каулиц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Том Каулиц
германски музикант
2006 г.
Роден
Музикална кариера
Стилпоп рок, инди рок, електропоп, електронна танцова музика, алтернативен рок, Електронен рок, глем рок
Инструментикитара, пиано, комплект барабани, клавирен инструмент
Активностот 2001 г.
ЛейбълЮнивърсъл Мюзик Груп
Участник вТокио Хотел
Семейство
Братя/сестриБил Каулиц
СъпругаХайди Клум (3 август 2019)[1]
ПартньорХайди Клум (2018)

Уебсайт
Том Каулиц в Общомедия

Том Каулиц (на немски: Tom Kaulitz) е германски музикант и китарист, член на германската поп рок група Токио Хотел.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Лайпциг на 1 септември 1989 г., 10 минути преди еднояйчния си брат-близнак Бил Каулиц (вокал на Токио Хотел). Той е син на Йорг и Симоне Каулитц. Неговият втори баща (Гордън Трюмпер) имал голямо влияние върху него и го запалил по свиренето на китара и Том започва да се учи, когато е на 6 години. През 2001 г. Том и брат му се запознават с Георг Листинг и Густав Шефер, и основават групата Devilish (Дяволско). В училище често са обект на подигравки заради екстравагантността на визията си. Когато кариерата им започва да се развива, те напускат училище и завършват образованието си с частни учители и интернет уроци.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

След като подписва договор с Universal Music Germany през май 2005 г., групата продава почти 3 млн. копия албуми и DVD само в Германия, регистрира златни, платинени и двойно платинени продажби, разпродава турнета, печели медийни и музикални награди, както и радио награди като Eins Live Krone за „Най-добро живо изпълнение“ и World Music Award в категорията „Най-продавана германска банда на годината“. През август 2005 г. техният първи сингъл Durch den Monson (През пролетния дъжд) достига челни места в класацията за хитове на германската телевизия Viva. Групата придобива по-голяма популярност след пускането на втория им сингъл Schrei! (Крещи!). Издаването на първия им албум Schrei! е последвано от дълго турне из Германия.

Zimmer 483[редактиране | редактиране на кода]

С втория си албум Zimmer 483 се изкачват на номер 1 на музикалните класации из цяла Европа, а в САЩ достигат до номер 2. Албумът влиза в Топ 20 за албуми и Топ 10 за сингли във Франция, с което бандата написва история: никога преди немско-говореща група не е успявала толкова бързо да заеме място във френския Топ 20 за албуми. След множество концерти, турнето из Европа е отменено поради открита киста на гласните струни на Бил Каулиц. След операция и двумесечно възстановяване, концертите са възобновени. С енергичния си, автентичен и безкомпромисен рок звук в Zimmer 483 Токио Хотел доказват, че са една от най-многоликите и интересни нови групи в Европа. През 2008 г. Токио Хотел изнасят две турнета в Северна Америка.

През 2009 г. издават третия си албум Humanoid в немска и английска версия. На 22 февруари 2010 г. тръгват на турнето Welcome to Humanoid City, което преминава през 32 европейски градове със специалното участие на близнаците Дан и Дийн от DSquared2.

Токио Хотел доказват, че с право са обявени за сензация и явление в музикалния свят.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

  • Schrei (Крещи) (2005)
  • Schrei so laut du kannst (Крещи колкото можеш по-силно) (2006)
  • Zimmer 483 (Стая 483) (2007)
  • Scream (Крещи) (2007) (американско издание)
  • Humanoid (Човекоподобен) (2009) (американско издание)
  • Best of (компилация на най-добрите песни на групата) (2010)
  • Kings of Suburbia (Кралете на предградията) (2014) (американско издание)
  • Dream machine (2017) (американско издание)

Източници[редактиране | редактиране на кода]